Trösklada

Malungs hembygdsförening

Välkommen till Malungs hembygdsförening och Malungs hembygdsgård

Trösklada/VedbodPelladan byggd omkring 1750. Ladan fanns ursprungligen på den gamla Pellgården i Gärdås, senare flyttad till Östra Fors. 1924 skänktes ladan till föreningen.


På Wikipedia kan man läsa om trösklador:


De äldsta bevarade tröskladorna som är bevarade i Sverige är från början av 1300-talet, bland annat på Zorns gammelgård i Mora. Tröskladan timras med långdrag utan mossa och med tätt golv av plankor eller klovor. Under 1700-talets senare del och under 1800-talet började man i delar av Norrland timra polygonala (vanligen 8-kantiga) så kallade rundlogar som är en variant av trösklada.


Tröskning är första steget efter skörden där säden bearbetas före skakverket och vindsiktningen, som skiljer stråna och agnarna från kärnan. Det skedde förr genom att säden blev slagen med en slaga på en loge. En annan traditionell metod för tröskning var att låta åsnor, hästar eller oxar gå i cirklar på säden utlagd på en hård yta. Golven i trösklogarna gjordes täta och släta, så att inga korn skulle gå till spillo, eller ligga kvar och dra till sig möss. Golven lämpade sig således för logdans


Bild från Wikipedia som visar tröskning. Målningen är från cirka 1330-talet. 

Copyright © Malungs hembygdsförening 2017

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera