Gamla fotografier

Gamla fotografier


Det finns gott om fotografer från förr som tagit bilder av Malung. Hembygdsföreningen har flera samlingar i sin ägo som visar Malung från sent 1800-tal och framåt. Det var ovanligt att äga en kamera för hundra år sedan. En kamera kostade mycket pengar och tekniken var ny och modern. Att äga en kamera blev all vanligare under början av 1900-talet. Men vanligast var det bland yrkesfotograferna naturligtvis. Men även bland allmogen förekom det att ha en kamera, fastän det var långt ifrån vanligt. En som tidigt hade en kamera var Gråbergs Harald Persson född år 1905 i Malung. Redan på 1920-talet skaffade han sig en kamera och fotograferade livet i Malung. På hans bilder fastnade människor, natur, djur och aktiviteter. Via Haralds bilder kan vi idag ta del av hur Malung såg ut förr och hur människor då arbetade, klädde sig och levde. 


Här nedan kan du ta del av Gråbergs Harald Perssons bilder. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek. Kanske känner du igen dig i gamla Malung och kanske det även finns förfäder till dig på bilderna.


Till höger ser du Gråbergs Harald Persson med sin lådkamera av märket Zeiss Ikow Nebtel. Foto av Åke Jonsson. På malungsföretag.se  kan du läsa mer om Gråbergs Harald Persson.

Gråbergs Harald Persson med en av sina många kameror. Foto Åke Jonsson.